trombones.nl - dé toonaangevende trombone site van nederland
  > home > mondstukken - u bent nu hier  
   > informatie over mondstukken
 

 

 

 

 

 

 

 


De Rand

Een “wide rim” (brede rand) geeft veel steun aan je lippen, dat zorgt voor een beter uithoudingsvermogen. De flexibiliteit neemt echter af omdat de lipspieren niet genoeg ruimte hebben om snel te veranderen.


Een “narrow rim” (dunne rand) geeft een grote flexibiliteit, maar zal snel in het vlees gaan “snijden”. Dit voorkomt een goede bloedcirculatie waardoor het uithoudingsvermogen drastisch daalt.

Het beste is dus een goede middenweg te kiezen om voor zowel de flexibiliteit als het uithoudingsvermogen goede resultaten te boeken.

De bolling van de “rim” heeft invloed op de klank en uithoudingsvermogen. Hoe boller de rand (round rim) hoe meer vrijheid de lippen hebben om de trillen wat een positieve uitwerking op de klank heeft. Nadeel is dat je hierdoor harder moet werken om alles op zijn plaats te houden en dat beinvloed je uithoudingsvermogen weer.

Bij een vlakkere rand (sharp rim) heb je meer controle dat kan helpen bij het aanzetten van hoge tonen.
Als een sharp rim in de lip snijdt kan het zijn dat de rand niet in een hoek van 90 graden is geplaatst t.o.v. de voortanden. Als men dit doet plaatst de onderkaak zich meestal vanzelf precies goed, zodat de boven-, en ondertanden in een rechte lijn gaan staan.

brede rand smalle rand
ronde rand scherpe rand

© Marco Borggreve> Algemeen
> Hoe is een mondstuk opgebouwd?
> De Rand
> De Cup
> De Stiftboring & De Boring


> Discussieer over dit onderwerp

 

  historie
  mondstukken
  onderhoud
  shop
  interviews
  forum
  vraag & aanbod
  links database
  contact
   
  www.trompet.nl
   Copyright © trombones.nl, Alle Rechten Voorbehouden.