trombones.nl - dé toonaangevende trombone site van nederland
  > home > mondstukken - u bent nu hier  
   > informatie over mondstukken
 

 

 

 

 

 

 

 


De Cup

De cup is het onderdeel van een mondstuk dat de grootste invloed heeft op de klank. De cup heeft een bepaalde diameter en diepte, welke gecombineerd resulteren in verschillende klankkarakters. Deze verschillende karakters in klank worden vaak gebruikt om het bereik te beïnvloeden.

Over het algemeen, een grote en/of diepe cup verlaagt de pitch (stemming) van een instrument, terwijl een kleine en/of ondiepe cup de pitch verhoogt. Daarom is het belangrijk om de stemming in de gaten te houden als men de cupdiepte verandert.

Een deep cup (diepe cup) zal in principe het volume van de toon vergroten, resulterend in een voller en donker karakter, meer laagte in de toon en vermindering van de hoge overtonen. Nadeel is natuurlijk weer dat je een goede liptraining nodig hebt om dit te compenseren.

Een shallow cup (ondiepe cup) veroorzaakt over het algemeen een meer heldere, brilliante klank, dat kan helpen het hoge register aangenamer te maken.

Bij beginnende leerlingen ben ik van mening dat het beter is om een large cup te gebruiken. Volgens mij past het embouchure zich aan de grootte aan, waardoor het sterk getraind wordt. Resultaat: een mooie toon en een sterk hoog register.

Bij een small cup hebben de lippen weinig ruimte om te trillen. Dit weerhoudt het produceren van een rijke, volle toon. Om dit te compenseren zal meer lippressure en luchtsnelheid gebruikt worden dan het mondstuk aankan, gevolg een dun, nasaal geluid.

diepe cup ondiepe cup
grote cup kleine cup

© Marco Borggreve> Algemeen
> Hoe is een mondstuk opgebouwd?
> De Rand
> De Cup
> De Stiftboring & De Boring


> Discussieer over dit onderwerp

 

  historie
  mondstukken
  onderhoud
  shop
  interviews
  forum
  vraag & aanbod
  links database
  contact
   
  www.trompet.nl
   Copyright © trombones.nl, Alle Rechten Voorbehouden.