trombones.nl - dé toonaangevende trombones site van nederland
  > home > mondstukken - u bent nu hier  
   > informatie over mondstukken
 

 

 

 

 

 

 

 


De Stiftboring

De stiftboring (backbore) van een mondstuk staat in zekere verhouding met de rim, cup shape, throat en met het ontwerp en boring van het instrument waarop het gebruikt wordt.

Als de backbore van een mondstuk de klein is zal het hoge register stoffig en vaak te mat worden. Als het te groot is zal het mondstuk niet genoeg weerstand hebben en zal het embouchure van de speler snel uitgeput zijn.

De backbore is tevens het laatste station van de luchtstroom alvorens de trombone in te duiken. Dit moet in een vloeiende lijn van de throat naar de binnenschuif of leadpipe geleid worden. De backbore zal daarom ook altijd iets breder uitlopen.
De Boring


De meeste standaard mondstukken beschikken over een medium boring. Een medium boring biedt een goed register, goeie intonatie en geeft meer uithoudingsvermogen voor allround werk.

Het is niet juist om te denken dat een kleinere boring het spelen in het hoge register makkelijker maakt. Integendeel zelfs, het beïnvloed het hele register, hoge noten zijn te laag qua stemming, en lage noten klinken te hoog.

Een mondstuk met een enorm grote boring zal het moeilijk maken om pianissimo te spelen. Aan de andere kant zal een grote boring een bredere klank bieden.

© Marco Borggreve> Algemeen
> Hoe is een mondstuk opgebouwd?
> De Rand
> De Cup
> De Stiftboring & De Boring


> Discussieer over dit onderwerp

 

  historie
  mondstukken
  onderhoud
  shop
  interviews
  forum
  vraag & aanbod
  links database
  contact
   
  www.trompet.nl
   Copyright © trombones.nl, Alle Rechten Voorbehouden.