trombones.nl - dé toonaangevende trombone site van nederland
  > home > historie - u bent nu hier  
   > informatie over de historische ontwikkeling van de trombone
 

 

 

 

 

 

 

 


Inleiding

Het is heel moeilijk te achterhalen wanneer de oudste instrumenten zijn ontstaan, welke ontwikkelingen zij hebben doorgemaakt en hoe hun vorm in de loop der tijden veranderde. Het materiaal waarvan de meeste instrumenten gemaakt waren bleef door zijn vergankelijkheid niet bewaard en om die reden treffen we in museumcollecties maar zelden stukken aan van vóór de zestiende eeuw.

De eerste betrouwbare afbeelding van een koperblaasinstrument met een U-vormige schuif stamt uit ongeveer 1460, minder dan 100 jaar na het eerste gebruik van het woord SACABUCHE (letterlijk: trekbuis) in de Spaanse literatuur.

Andere benamingen:
- Frans : saqueboute
- Engels : saykebud, shakebutte, shagbolt, sackbut

Door het voorkomen van de dubbele schuif ging de trombone zich onderscheiden van de trompet.
Voorheen bestond er één grote familie van trompetachtige instrumenten. Dat gaat zelfs terug tot de prehistorie toen er sprake was van tot blaasinstrumenten bevorderde dierhoorns en schelpen. Wel 3000 jaar voor Christus werd verslag gedaan van de bouw van een soort houten trompet in Mesopotamië.

Andere oude culturen waarvan bekend is, dat er trompetachtigen voorkwamen zijn Egypte, Israël, Griekenland en later de Romeinse cultuur. Egypte had tot ong. 2700 voor Christus veel contacten met de Soemeniërs (Mesopotamië) en uit graftombeschilderingen blijkt het voorkomen van dezelfde soort instrumenten.
> Inleiding
> Bronstijd - Mozes
> De Romeinen - Middeleeuwen
> 15e eeuw - 17e eeuw
> 18e eeuw
> 19e eeuw
> 20e eeuw - heden

met dank aan Dick Bolt

> Discussieer over dit onderwerp

 

  historie
  mondstukken
  onderhoud
  shop
  interviews
  forum
  vraag & aanbod
  links database
  contact
   
  www.trompet.nl
   Copyright © trombones.nl, Alle Rechten Voorbehouden.